Ремонт на доза Ortofon MC1 turbo "Ortofon MC1 turbo retipping"На тази страница ще покажа ремонт на повредена доза Ortofon MC1 turbo.
Дозата пристигна в комплект със закупен грамофон Thorens 160, но за съжаление беше със счупен иглодържател и липсваща игла.
При измерване на бобинките с мултицет установих, че не са прекъснати.
По принцип тази доза на Ортофон, не е скъпа (струва от порядъка на $200 - $250 като нова) и не си заслужава положените усилия и загубеното време.
Преди години имах такава и смея да твърдя, че свиреше доста добре - добър нискобюджетен вариант за парите си!
Понеже собственикът на грамофона ми беше добър познат, който внася аудио-техника и плочи, реших да му направя услуга.
Споразумяхме се да оправя дозата, за сметка на бартер срещу определено количество плочи.
Ето снимки от първоначалния оглед на дозата:

Доза Ortofon MC1 turbo

Снимките с лупа в долния десен ъгъл, можете да видите увеличени в рамките на прозореца, щракайки с ляв бутон на мишката върху лупата!

Основният проблем който трябваше да реша е: Каква игла да поставя?
Оригиналрната игла с иглодържател "cantilever" за MC1 turbo е тип "nude diamond" с елиптична игла и размери r/R = 8/18 µm, имащ еквивалентна маса 0,75 mg.
Фирмите, които се занимават с ремонт "retipping" на дози, разполагат с набор от различни иглодържатели и игли подходящи за всеки различен и конкретен случай.
Иглоържателите в комплект с иглите и другите консумативи като котви със стоманени нишки, тела за бобинките, гумени пръстенчета и т.н. за ремонт на дозите, се закупуват на едро от производители в Япония.
Аз обаче за момента не разполагам с такива възможности и затова единственият вариант, който мога да приложа, е да използвам игла от сменяем накрайник за MM доза.

Кутика с накрайници за MM дози. В търсене на подходящ вариант заедно със собственика, прегледахме набор от накрайници с игли за различни дози, които той притежаваше.
За да не попаднем на износен екземпляр - всички подходящи накрайници с игли взех със себе си, за да ги прегледам обстойно с микроскоп:
Освен, че иглата трябва да е добре запазена, диаметърът на иглодържателя трябва да е подходящ за монтиране в отвора на накрайника намиращ се на дозата.
От всички прегледани игли намерих една, която беше без следи от износване и диаметърът на иглодържателя беше подходящ за целта.
Единственият проблем беше, че не е "nude diamond", а "bonded diamond" - подсигурен диамант монтиран в чашка.
Независимо от това, такава игла не е лош вариант за използване в конкретния случай.
Най-много да се намали горната граница на възпроизвежданите честоти, заради по-високата маса на диаманта.
Това обаче е възможно и да не се случи, защото ефективната маса на трептящата система може да се промени незначително, заради по-малкият диаметър на иглодържателя и по-ниската му в следствие на това маса.

На следващите снимки показвам избраният сменяем накрайник (неизвестно от каква доза) и демонтирането на иглодържателя с иглата и магнита:

Накрайник с игла за MM доза. Накрайник с игла за MM доза. Демонтиране на иглата. Демонтиране на магнитчето. Върхът на иглата гледан с микроскоп.

На последната снимка съм показал върхът на иглата гледан под микроскоп (увеличение 160 пъти).
Вижда се, че иглата е елиптична и има напълно запазен профил.
При огледа не констатирах образуването на площадки по работния профил.
Следващото, което трябва да уточня преди да монтирам новият иглодържател, е неговата дължина.
За целта трябва да предвидя допълнителна монтажна дължина, която представлява частта от него влизаща в отвора на накрайника с бобинките намиращ се на дозата.
При монтиране на новият иглодържател, той трябва да стърчи напред толкова, колкото е стърчал оригиналният, за да се запазят конструктивните `и параметри.
И не на последно място, преди да го фиксирам неподвижно, трябва правилно да ориентирам азимута на иглата.
Азимутът може да се контролира перфектно с микроскоп със специално разграфен за целта нониус разположен в окуляра, притежаващ взаимно перпендикулярни реперни линии.
Тъй като аз не разполагам с такъв, ориентацията на иглата извърших визуално, гледайки дозата срещу силна светлина, или бял лист хартия.
Този начин е приблизително точен, като ориентацията на кристала трябва да се проверява визуално няколко пъти, гледайки го от две различни посоки, както съм показал на снимките по-долу в дясно.
Относно правилната ориентация на иглите, забелязъл съм, че дори при фабрично произведени дози, често се наблюдават фрапиращи отклонения.
Особено при дози на фирмата Shure, произведени в Мексико!

Постановка за монтиране на иглата. Проверка за правилната ориантация на иглата. Проверка за правилната ориантация на иглата.

След като иглата вече е ориентирана правилно, последното което ми остава е да фиксирам неподвижно иглодържателят.
За целта се използват специализирани лепила, които са почти течни, за да може лепилото да проникне добре в микроскопичните хлабини на сглобката.
Освен това използваните лепила трябва при втвърдяване да свързват достатъчно здраво, за да се създаде необходимата якост на сглобката.
Изследванията, чрез компютърна симулация на работата на трептящата система при дозите показват, че иглодържателят с иглата следвайки модулацията на браздата е подложен на сериозни натоварвания.
При тези натоварвания (на забавен каданс), се наблюдават дори леки огъвания в границата на допустимата еластичност на иглодържателя.
Огъването на иглодържателите, колкото и незначително да е то, е една от причините за намаляване на динамиката при възпроизвеждане.
Ето защо, най-подходящите материали за изработване на иглодържатели за игли са материалите, които освен, че са леки имат и висока якост на огъване.
Затова при използването на твърд алуминий, иглодържателят се изтегля под формата на тръбичка, защото кръглото сечение е най-устойчиво при усилия на огъване.
За най-качествените дози, се използват иглодържатели направени от възможно най-твърди и корави материали като: рубин и сапфир (твърдост 9 по Моос), борон (9,5 по Моос) и диамант (10 по Моос).
В случая, при този ремонт използване на лепило не се наложи, тъй като иглодържателят влезе плътно и с усилие в отвора на накрайника, и сглобката е достатъчно здрава.
Механичното фиксиране е за предпочитане в сравнение със залепването и е по-добър вариант с оглед бъдеща смяна на иглата с иглодържателя.

След като дозата вече е поправена, остава да я чуя как възпроизвежда.
Прослушването ме убеди, че изборът на игла е успешен!
Дозата си свири супер, като не забелязах да има някакъв проблем, или пропадания в честотния обхват.
Измервания за тази евтина доза, реших че не си заслужава да правя, защото основната идея беше да я върна към нов живот.
Честотният обхват на дозата като нова е 20 -25000 Hz.
Дори горната граница да е спаднала до 18000 - 20000 Hz от евентуално по-високата ефективна маса на трептящата система, това не е съществен проблем.
Shure M3D достига само до 15000 Hz, но това не е пречка да свири супер и звукът `и да се цени високо от аудиофилите!

Разгледайте и останалите статии, като посетите раздела Всичко за грамофона и винила "All for turntable and vinyl".
НАЧАЛНА СТРАНИЦА
Страницата е подготвена и се поддържа от
Ан.Гърков
гр.София - 2014 год.