Профилактика на грамофонно рамо Rabco SL-8E
"Rabco SL-8E tonearm prophylaxis"Рамо Rabco SL-8E. В статията за грамофонните рамена, разгледах принципът на работа на едно от най-добрите и известни тангенциални рамена от близкото минало - Rabco SL-8E.
За желаещите да си изяснат принципът на работа на това рамо, трябва да прегледат горния линк в частта му за тангенциалните рамена.
Отдавна имах мерак да притежавам такова рамо и ето, че най-после желанието ми се сбъдна.
Такива рамена по принцип се появяват рядко на ebay, но имах късмет при едно от редките му появявания, да го спечеля в оспорвано наддаване и то с помощта на приятел.
При това рамото имаше проблем - липсваше п-образният носач, на който се закрепва дозата, но пък това ми даде възможност да го закупя на разумна цена.

Освен това продавачът изрично беше обявил, че не изпраща за България.
Наложи се с помощта на приятел, рамото от САЩ да го прекараме през Англия и от там за България.
Така след повече от месец от приключването на търга, най после го получих.
Пристигна старателно опаковано в допълнителен кашон, от който след разопаковаане извадих собствената му опаковка, така както е било продавано някога:

Рамо Rabco SL-8E. Рамо Rabco SL-8E. Рамо Rabco SL-8E.
Рамо Rabco SL-8E. Рамо Rabco SL-8E. Рамо Rabco SL-8E.

Вижда се от снимките, че оригиналното кашонче на рамото почти се е разпаднало.
До такава степен е изсъхнало, че направо се рони при докосване!
Иначе рамото е много запазено, бих казал даже, че не личи да е работило.
Към основата на рамото е прикрепена (със скоч лента) дървена допълнителна подложка, която се използва специално при монтирането му на грамофон Thorens 125.
От комплекта липсваше ето тази част, за която продавачът беше предупредил:

Носач за дозата. Това обаче не е проблем за мен, защото лесно мога да си изработя същата такава, дори и по-добра.
Имам идея, носачът да бъде както при ротационните рамена - завършващ със заключващ нут за сменяем шел.
За целта ми трябва парче тръба с прав участък с необходимата дължина от старо рамо, на което в края да поставя заключващия нут.
Мисля да премахна огромния съединител от другия край на носача, за да го олекотя допълнително.
Този съединител няма да е необходим, тъй като дозата ще се монтира на допълнителен шел, които ще може да се поставя и сваля отделно.

Всяко нещо по реда си, първо трябва да проверя рабоотоспособността на рамото.
За мой късмет се оказа че двигателите за придвижване на рамото и на микролифта работят нормално.
Проблем имаше само с микропревключвателят, задействащ двигателите за преместване и повдигане на рамото.
За целта започвам разглобяване на цялото рамо за да извърша необходимите профилактични действия и настройки.

Основата и кожуха заедно с веригата за придвижване на каретката. Каретката и блокът с батерията и двигателя. Каретката и блокът с батерията и двигателя.

Разглобяването на рамото е изключително лесно заради простата му конструкция.
Разхлабвайки четирите странични винта (по два от двете страни), разделям основата от кожуха с дзвигателите и каретката.
Кутията с двигателят и гнездото за батерията е закрепена към кожуха с 4 винта - два дълги и два къси.
След развиването им, измъквам кутията с двигателя, като за целта трябва да разкача веригата от задвижващото колело на двигателя.
След нея изтеглям странично и каретката, която се придвижва върху 4 пластмасови колелца, които виждате на снимките по-горе.
Кутията с двигателя и каретката са свързани с два снопа усукани кабели помежду си.
По единия се предава сигналът от дозата до изходните чинчове намиращи се в кутията, а по другия са предават захранването от батерията и командните сигнали за задвижване на двигателя за преместване на каретката.

На тази снимка виждате микропревключвателят, чийто контакти се състоят от два тънки еластични проводника до които последователно се допира трети по-дебел проводник осъществяващ електрическия контакт за задвижване на двигателите.
Дебелият проводник е закрепен в края на пластина свързана неподвижно с рамото, така че при завъртането му, той се докосва последователно до двата тънки еластични проводника.
Контактите на микропревключвателя са направени така, че да издържат в рамките на повече от 30 години експлоатация!
По мое мнение, контактите вероятно са от чисто сребро (над 99,99% чистота), което не кородира и не потъмнява с времето.
Еластичните проводници са толкова тънки, че не оказват почти никакво съпротивление на контактния проводник допиращ се до тях.
Това е направено с цел, за да оказват нищожно съпротивление в момента на докосването им, защото страничното усилие създавано от иглата при движението в канала на плочата е изключително малко.
След почистване на контактните повърхности с контактен спрей, микропревключвателят започна да работи безупречно!

Снимките с лупа в долния десен ъгъл, можете да видите увеличени в рамките на прозореца, щракайки с ляв бутон на мишката върху лупата!

Роазстоянието между проводника закрепен на пластината и гъвкавите тънки проводници, се регулира с помоща на винт застопорен с гайка (вижда се на снимката).
Колкото разстоянието между тях е по-малко, толкова по-често се извършва корекция, чрез преместване на каретката с рамото.
Максималната грешка, която се постига в отклонението на това рамо от правия ъгъл, е 1/6 от градуса.
Следващото което ми направи впечатление е липсата на гумената подложка, с чиято помощ при спускане на рамото, каретката се зацепва с веригата за придвижване:

Залепване на нсова гумена подложка. Залепване на нова гумена подложка. Вероятно с течение на времето, гумата е остаряла и се е изронила.
На снимката в ляво се вижда, че от нея почти нищо не е останало.
Наложи се да намеря подходящо по дебелина парче микропореста гума, от която да изрежа подложката до необходимият размер.
Следващата снимка е направена вече със залепена нова гумена подложка.
След направа на неколкократни проби, останах доволен от силата на сцеплението между веригата и каретката.
Чрез натискане на жълтото лостче, което се вижда на снимките, се задейства двигателят на лифта за ръчно спускане и вдигане на рамото.

Продължавам нататък с разглобяване на лагерния възел на рамото.
Лагерният възел е изпълнен с конусни иглени лагери.
Искам да проверя, какво е износването, след което ще го сглобя отново и ще регулирам луфтовете.

Противотежест и двигател на лифтовия механизъм. Съединител на сигналните проводници. За да стигна до лагернrя възел, трябва преди това да демонтирам други механизми, които ще ми пречат.
Първо свалям противотежестта и възелът с двигателя задвижващ лифтовия механизъм.
Налага се да демонтирам пластинката с розположения вертикално контактен проводник на микропревключвателя, тъй като той директно е свързан с карзданния механизъм на рамото.
И последното, което трябва да направя е да демонтирам съединителят с кабелите (на сниимката вдясно) и да развия двата винта закрепващи лагерният възел към тунела с микропревключвателя.

Ето снимки от разглобяването на лагерния възел действащ на карданен принцип:

Разглобяване на лагерния възел. Разглобяване на лагерния възел. Разглобяване на лагерния възел. Разглобяване на лагерния възел.

Конусите на лагерите се оказаха като нови!
Не забелязах да има някакви следи от износване нито на конусите нето на леглата за тях.
По-добрият вариант е вместо конусни лагери да се използват малки съчмени лагерчета, каквито имам и ще поставя евентуално при някаква бъдеща модификация.
За момента поради това, че лагерите изглеждат непокътнати, реших да го сглобя и чуя в този вид.
След сглобяване и регулиране на луфтовете на лагерния възел, следващата стъпка, която предприемам е направата на нов носач на рамото, вместо п-образният профил, който липсваше в доставката.
За целта отрязах парче прав участък от тръба останала ми от старо неизправно рамо.
В единия край монтирах заключващият нут за сменяем шел.
Другият му край закрепих неподвижно, чрез преходна втулка в друго парче алуминиева тръба с подходящ дияметър отговарящ на диаметъра на стягата.

Носач на дозата. Закрепване на носача към скобата на лагерния възел. Съединяване на сигналните проводници посредством щифтове и втулки. Съединяване на сигналните проводници посредством щифтдве и втулки.

Разбира се както бях решил предварително - премахнах съединителя и вместо него за четирите сигнални проводници реших да използвам комбинация от малък сребърен щифт с родиево покрита втулка, за да имам възможност когато ми се наложи да декуплирам сигналните проводници.
Това решение ми дава и допълнителни възможности - да издеглям носачът напред с което да увеличавам дължината на рамото, или да го прибирам навътре, за да го скъсявам.
В комплекта на рамото е даден шаблон с три възможности за монтиране на рамото в зависимост от отстоянието на върхът на иглата спрямо основата - 164, 184 и 202 мм.

Следва проверка на управляващите електрически вериги и електродвигателите:

Двигателите са швейцарско производство и са комбинирани заедно с редукторите в един възел, изключинтелно прецизно направени и безшумно работещи.
Електрониката и двигателите на рамото се захранват само с една батерия 1,5 V среден размер, с диаметър на корпуса 25 мм.
При разделянето на редуктора от двигателя се убедих, че състоянието им е добро и че движещите им части отвътре са смазани добре с тънко машинно масло.
Проверките на елктронните елементи, като транзистори, електролитни кондензатори и прекъсвачи показа, че са в пълна исправност.
Просто е невероятно как след толкова дълго време, (произвеждани са в периода 1968-1972 год.) нищо по механиката и електрониката не е мръднало.
Още веднъж съм изумен от качеството, с което са работели фирмите в ония времена!

Няма дори и зачатъци на корозия по металните части!
Единствено има леко потъмняване и петна по хромираните части, които след полиране, възстановиха първоначалният си блясък.
Дори изходните чинчове за сигнала са в отлично състояние и куплират много добре.
За момента реших да не ги сменям със съвременни позлатени, докато не чуя качеството на сигнала с оригиналните.
Много често по-старите такива части са изработени с по-качествени материали и е възможно да деградират звука в по-малка степен в сравнение с новите такива.
Сигналните проводници, също реших да не ги сменям по същите причини.
Четирите проводника пренасящи сигнала от дозата са усукани старателно и отгоре са овързани с тънък проводник под формата на мрежичка, играеща ралята и на екран.
Просто докато не чуя, какъв сигнал ще даде рамото в оригиналното си изпълнение, няма да сменям нищо по него!

Накрая ето снимки на цялото рамо след направената профилактика:

Разгледайте и останалите статии, като посетите раздела Всичко за грамофона и винила "All for turntable and vinyl".
НАЧАЛНА СТРАНИЦА
Страницата е подготвена и се поддържа от
Ан.Гърков
гр.София - 2014 год.